Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ο καρχαρίας Γκόμπλιν

Ο καρχαρίας Γκόμπλιν ή Mitsukurina Owstoni όπως είναι η επιστημονική του ονομασία (από τους Kakichi Mitsukuri και Alan Owston οι οποίοι βοήθησαν στην ανακάλυψή του) είναι ο μοναδικός υπάρχον της οικογένειας των Μιτσουκουρίνων και συναντάται στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό σε βάθη μεγαλύτερα των 250 μέτρων, πολύ μακριά από το φως του ήλιου.

Το χαρακτηριστικό που τον κάνει ξεχωριστό είναι το "τερατώδες" παρουσιαστικό του και πιο συγκεκριμένα το σχήμα του κεφαλιού του. Τα μακριά σαγόνια που προεξέχουν και το ραμφόμορφο ρύγχος του που μοιάζει με μυστρί δίνουν σε αυτό τον ιδιαίτερο καρχαρία τον τίτλο του "ασχημότερου εν ζωή καρχαρία". Επίσης χαρακτηριστικό είναι το ροζ χρώμα του που οφείλεται στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το ημιδιαφανές δέρμα του.

Οι καρχαρίες Γκόμπλιν τρέφονται με ψάρια βαθέων υδάτων, καβούρια, γαρίδες και άλλους οργανισμούς εντός του φυσικού περιβάλλοντός τους. Λόγω της έλλειψης φωτός στα βάθη των ωκεανών αλλά και του μικρού μεγέθους των ματιών του ο καρχαρίας Γκόμπλιν δεν μπορεί να βασιστεί στην όραση για να τραφεί. Είναι όμως καλά προετοιμασμένος καθώς ανιχνεύει τα θηράματά του με τα ηλεκτρο-ευαίσθητα όργανα που έχει στο ρύγχος του. Μόλις εντοπίσει το θήραμα προεκτείνει ξαφνικά τα σαγόνια του και χρησιμοποιεί έναν μυ που μοιάζει με γλώσσα ώστε να τραβήξει το θήραμα στα κοφτερά σαν βελόνες δόντια του. 
Καθώς κατοικεί σε πολύ μεγάλα βάθη συναντάται κυρίως στο ψάρεμα βυθού ενώ γνωρίζουμε ελάχιστα για τις αναπαραγωγικές συνήθειές του.



Πηγή: dsc.discovery.com, wikipedia

3 σχόλια:

  1. Πάνω που σε βρήκα τελειωσαν τα παράξενα;
    Βρήκαμε ένα διαφορετικό μπλογκ, και μας την κάνεις;
    Ξανασκέψου το!
    Εμείς εδώ θα είμαστε και θα περιμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τιμάτε αγαπητέ el Presidente! Δυστυχώς απέχω λόγω υποχρεώσεων... Υπόσχομαι να επανέλθω με νέα παράξενα θέματα με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή